Det viktigaste att tänka på inför byte av värmepump eller värmesystem

När du byter värmepump eller värmesystem finns det några saker som är extra viktiga. En del kan du själv fundera över, annat är sådant som vi hjälper dig med. Vi förstår att en del kan kännas krångligt men det är också därför vi är här. Som värmespecialister kan vi självklart hjälpa dig med alla punkter nedan, allt för att du ska känna dig trygg genom hela processen.

1. Utvärdering av befintligt värmesystem

Börja med att fundera på hur ditt befintliga värmesystem fungerar när det kommer till bekvämlighet, effektivitet och kostnader. Ta även reda på hur gammalt det är om du kan. Det är ofta ineffektivt och kostsamt att använda ett äldre värmesystem, även om det rent tekniskt kan hålla några år till.

2. Räkna på din energikostnad

De flesta byter värmesystem för att spara pengar. Därför att det klokt att ta reda på vad din nuvarande energikostnad är. Då kan du enklare göra en kalkyl på vad du kan spara. Du kan räkna på det senaste året, men det är ännu bättre med en lite längre tillbakablick. Annars kan t.ex. en väldigt kall vinter eller omvärldsläget med stigande elpriser ge en felaktig bild.

3. Din tomt och omgivning

Även din tomt och omgivning påverkar valet av värmesystem. För t.ex. jordvärme behöver din tomt vara tillräckligt stor för att slangen ska kunna placeras i jorden. Och för bergvärme kan berggrundens karaktär och jorddjup påverka priset för borrningen. För att välja en luftvärmepump behöver du en bra plats utanpå huset som ska fungera som placering av utomhusdelen

4. Hur ser ditt hem ut?

Hur ditt hem ser ut påverkar vilket värmesystem som är bäst för dig. Våra värmespecialister kan ge en mer optimal lösning ju mer information de får. Är ditt hem en eller två våningar, finns det källare eller vind, hur många kvadratmeter är det? Fundera även om ditt hem har några speciella förutsättningar såsom ovanlig takhöjd eller pool.

5. Rätt dimensionering

Du får hjälp med dimensioneringen från en kunnig och behörig specialist, så att du verkligen får en rätt dimensionerad pump. Många av pumparna som installerades på 90-talet dimensionerades för 60-70 procent av husets behov och resten värmdes upp på elpatron. Idag tänker man annorlunda. Nu ska värmepumpen dimensioneras för hela huset. Därför är det viktigt att det blir rätt.

Reportage byta värmesystem
När Erik i Tillberga skulle byta bergvärmepump var det både det ena och andra att tänka på.

”Till att börja med, när är det dags att byta pump? Vad ska vi byta till? Hur djupt är vårt borrhål? Hur hög kan den vara pga låg takhöjd? Vad är ett magnetitfilter* och vad ska det vara bra för? Vi flyttade in för några år sedan och bergvärmepumpen har ju tuffat på där nere i källaren. Så det blev ju en del research när vi skulle byta men jag fick bra hjälp från Bad & Värme. Nu är den i alla fall på plats och vi hoppas att den fungerar minst lika många år som vår gamla värmepump!”

*Ett magnetitfilter är ett filter med en stark magnet. Meningen med magentitfiltret är att filtrera bort främst järnoxid och magnetitet men även andra magnetiska föroreningar i värmeanläggningen.

6. Ibland är det viktigt med kyla

Under varma sommardagar kan det vara skönt att få svalt inomhus. Med extra tillbehör kan din värmepump skapa svalka till en låg kostnad. Det gäller för bergvärme, luft/vatten och luft/luft-värmepumpar. Fundera därför på hur ditt behov ser ut även sommartid.

7. Värme- och varmvattenbehov

Det är inte bara bostadens utformning som påverkar energibehovet utan även era vanor. Så fundera på vilket energibehov ditt hushåll har. Hur många bor i er bostad? Finns det tonårsbarn som möjligtvis förbrukar mycket varmvatten? Eller personer som kanske önskar en extra hög inomhustemperatur? Det gäller att anpassa ditt nya värmesystem efter era behov.

Nya bergvärmepumpen Bosch Compress 7800i LWF, golvstående utan varmvattenberedare på plats efter en del research.
Nya bergvärmepumpen Bosch Compress 7800i LWF, golvstående utan varmvattenberedare på plats i Tillberga efter en del research.

8. Räkna hem kostnaden

Ett effektivt värmesystem kan sänka dina värmekostnader otroligt mycket. Men exakt hur lång tid det tar innan du har tjänat in investeringskostnaden beror såklart på hur stora besparingar du kommer att göra. Vi hjälper dig att göra en kalkyl där vi räknar ut besparingar efter just dina förutsättningar.

9. Finansiering

Ett nytt värmesystem räknar ofta hem sig självt efter en viss tid. Men det kan fortfarande innebära en stor investering. Då kan en finanseringslösning vara smart. I samarbete med Resurs erbjuder vi på Bad & Värme dig möjligheten att dela upp din betalning.

10. Behöver du tillstånd?

Vissa värmesystem kräver tillstånd. Det vanligaste är vid bergvärme på grund av borrningen. Tillståndet får du oftast från din kommun men vi kommer såklart hjälpa dig med guidning.

11. Känn dig trygg även efteråt

När Bad & Värme installerar ditt nya värmesystem ingår 6 års trygghetsförsäkring* utan extra kostnad. Skulle något hända inom 6 år, som har ett samband med installationen, kompletterar trygghetsförsäkringen din villa/ fritidshusförsäkring genom att ersätta den eventuella självrisk och åldersavdrag som kan uppkomma. Värmepumpstillverkare har dessutom egna garantier som kan vara bra att kolla upp.

12. Årlig service

En årlig service och översyn är värt pengarna. Då kan vi upptäcka felen som du själv som privatperson inte upptäcker. Det kan vara att en givare visar fel eller ett igensatt smutsfilter, vilket gör att elräkningen blir dyrare för dig. En årliga översyn är såklart frivillig, men är väldigt uppskattad. Anledningen är att du ofta räknar hem de pengarna för att värmesystemet håller sig så effektivt som möjligt. Så vi rekommenderar en översyn en gång om året.

*Totalkostnaden måste vara minst 20 000 kr för installationer. Gäller hos medlemsföretag som har Bad & Värmes företagsförsäkring. Mindre arbeten samt skada på värmepump, värmepanna eller liknande omfattas inte av vår trygghetsförsäkring. För fullständiga villkor maila: bad-varme@soderbergpartners.se

Fler tips & råd

Hjälp djur och växter – sluta fulspola
Fulspolning skadar miljön – läs mer om den vanligaste avloppsboven och ta del av tipsen.
Två rörmokare och en svan - Header
Två rörmokare och en Svan: Vad kostar ett badrum?
En badrumsrenovering kan vara en av de mest givande uppgraderingarna du gör i ditt hem. Men innan du börjar riva…
Eget vatten & avlopp
Hur gör jag ett vattenprov på min brunn?
Här hittar du information om hur du tar ett vattenprov för att få bästa resultat. Följ stegen noggrant!
Vattenprov
Nya riktlinjer från 1 juli 2024 för dig med egen brunn
Upptäck varför regelbundna vattenanalyser enligt Livsmedelsverkets nya riktlinjer är avgörande för säkert…
Hemmet, en viktig plats för fixaren Ferry
När Ferry Svan inte tävlar i timbersports rycker han ut från räddningstjänsten. Men han hinner även med sitt…
vatten från sjö
Vatten från närliggande sjö
Om det ligger en sjö i närheten av din tomt kan du i princip få oändligt med vatten. Problemet kan vara hur du…
Bad & Värme i Skara väljer
Bad & Värme i Skara hjälper dig med valet av städprodukter, samtidigt som de visar hur produkterna ska…
Underlätta vardagen med nya Mora INXX II pullout
Ett kök är en plats för samvaro, gemenskap och kulinariska upplevelser, men det kan också vara en mittpunkt…
Vanjas nya badrum blev en grön oas
Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn Iggy, 9 år, och…