Två rörmokare och en Svan: Vad kostar ett badrum?

En badrumsrenovering kan vara en av de mest givande uppgraderingarna du gör i ditt hem. Men innan du börjar riva ut kaklet är det viktigt att få grepp om kostnaderna. I det första avsnittet av ”Två rörmokare och en Svan” hjälper Ferry Svan och rörmokarna Maja och Anders dig att förstå prislappen bakom en badrumsrenovering.

När du planerar en badrumsrenovering är det flera faktorer som påverkar kostnaderna. Dessa inkluderar materialval, storleken på badrummet och hur omfattande arbetet är. En genomsnittlig renovering brukar kosta mellan 150 000 och 250 000 kronor.

Materialval är självklart en av faktorerna som påverkar kostnaden. Kakel, golv och andra produkter såsom WC-stol, badkar osv finns i en mängd olika prisklasser. Väljer du exklusiva material och specialbeställda inredningsdetaljer, kan kostnaden öka. Men det beror självklart på och behöver inte vara något du bör snåla in på. Har du till exempel ett litet badrum blir materialåtgången mindre, och då kanske exklusivt kakel eller klinker ger en jättestor effekt till en låg merkostnad. Maja och Anders rekommenderar att man alltid börjar med att sätta en tydlig budget och hålla sig till den. Detta blir mycket enklare när du väljer ett komplett badrum från Bad & Värme. Då vet du precis vad du kommer få och vad det kommer kosta.

Den antagligen största kostnadsposten vid en badrumsrenovering är arbetet. Detta beror på att det är en relativt komplicerad sak som omfattar hela fem olika yrkesgrupper: rörmokare, plattsättare, elektriker, snickare och målare. Samtidigt är arbetskostnaden inget du vill snåla in på. Att anlita erfarna hantverkare är avgörande för att få ett bra resultat. Felaktigt utfört arbete kan leda till dyra reparationer längre fram.

En annan sak som kan påverka priset på en badrumsrenovering är dolda kostnader. Ibland upptäcker man t.ex. att det finns gamla rör och ledningar som behöver bytas ut. För att undvika obehagliga överraskningar kan det vara klokt att ha en buffert på 10–15% av den totala budgeten.

Hur lång tid tar en badrumsrenovering?
Likt kostnaden kan även tiden variera och påverkas av flera saker. Men Maja och Anders säger att det vanligaste är att det tar mellan 4–6 veckor. Att det tar ett tag beror på att flera olika yrkesgrupper är involverade, som då behöver synka sina arbeten.

Hur mycket kan man få i ROT-avdrag??
ROT-avdraget är en form av skattereduktion som ges till en privatperson som anlitar en hantverkare för att renovera eller bygga om i sin bostad. Avdraget innebär att du får dra av 30% av arbetskostnaden när du anlitar en hantverkare. Du får göra avdrag för högst 75 000 kr per person och år. Bor det två personer i bostaden så får du göra två stycken ROT-avdrag á 75 000 kr styck.

Räkneexempel:
Om du ska renovera ditt badrum för 200 000 kr och arbetskostnaden står för 150 000 kr så får du göra avdrag på 30% av 150 000 kr. Alltså 45 000 kr. Därmed kommer kostnaden landa på 155 000 kr i stället för 200 000 kr efter att ROT är avdraget. Om du anlitar Bad & Värme till din badrumsrenovering behöver du inte göra något själv utan de sköter allt så att du får det ROT-avdrag du har rätt till.

FAKTARUTA
  • Genomsnittlig kostnad för badrumsrenovering: 150 000 – 250 000 kr
  • Största kostnaden: Arbetet
  • Tips: Fundera noga vad ni har för behov och anlita sen proffs
Missa inte att kika in avsnittet av ”Två rörmokare och en Svan” där Maja och Anders berättar för Ferry vad det skulle kosta att renovera hans badrum. 
 

Fler tips & råd

Två rörmokare och en svan - Header
Två rörmokare och en Svan: Vad kostar ett badrum?
En badrumsrenovering kan vara en av de mest givande uppgraderingarna du gör i ditt hem. Men innan du börjar riva…
Eget vatten & avlopp
Hur gör jag ett vattenprov på min brunn?
Här hittar du information om hur du tar ett vattenprov för att få bästa resultat. Följ stegen noggrant!
Vattenprov
Nya riktlinjer från 1 juli 2024 för dig med egen brunn
Upptäck varför regelbundna vattenanalyser enligt Livsmedelsverkets nya riktlinjer är avgörande för säkert…
Hemmet, en viktig plats för fixaren Ferry
När Ferry Svan inte tävlar i timbersports rycker han ut från räddningstjänsten. Men han hinner även med sitt…
vatten från sjö
Vatten från närliggande sjö
Om det ligger en sjö i närheten av din tomt kan du i princip få oändligt med vatten. Problemet kan vara hur du…
Bad & Värme i Skara väljer
Bad & Värme i Skara hjälper dig med valet av städprodukter samtidigt som dem visar hur de ska användas.
Underlätta vardagen med nya Mora INXX II pullout
Ett kök är en plats för samvaro, gemenskap och kulinariska upplevelser, men det kan också vara en mittpunkt…
Vanjas nya badrum blev en grön oas
Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn Iggy, 9 år, och…
Sommarstuga
10 saker som gör livet trivsammare i ditt fritidshus
Dra exempelvis in vatten från egen brunn med pump, slopa utedasset eller lyxa till det med en utedusch eller…