Stopp i avloppet och giftiga ämnen i naturen? Ja, det är några av följderna av att tusentals ton
avfall spolas ner i svenska toaletter. Fiskar, fåglar och marklevande djur tar skada av orent vatten,
likaså odlingar och annan växtlighet. Det finns dock mycket som vi tillsammans kan göra för att
minska den negativa miljöpåverkan.
Varje år fulspolas tusentals ton skräp ner i toaletter i Sverige. Använda tops, blöjor och tamponger är exempel på skräp som hör hemma i papperskorgen, men som trots det spolas ner och orsakar stopp i rör och pumpstationer. Driftstopp i pumpar kan leda till översvämningar, för att vattnet måste ta vägen någonstans. Fulspolning leder också till problem vid själva reningsprocessen på reningsverken. Orent vatten kan då hamna i våra vattendrag och sjöar, och förutom miljöpåverkan kan det bli badförbud.
Snus är den vanligaste fulspolningen i Sverige enligt en undersökning av YouGov. Dagligen spolas 4 miljoner(!) prillor ner i våra avloppssystem och den vanligaste orsaken till att de inte slängs i en papperskorg är för att det inte finns någon papperskorg i närheten. Över hälften av snusarna känner inte till att prillor i toaletten är skadligt för naturen. I snus finns det till exempel kadmium, vilket är giftigt för mikroorganismer och vattenlevande arter. Det kan också hämma tillväxten hos växter som tar upp ämnet genom rotsystemet.
En annan fulspolning är hushållspapper och pappersnäsdukar, som inte bryts ner lika lätt som toapapper. Även detta kan fastna i rören och orsaka stopp. Om du använder något annat än toapapper att torka med, släng då pappret i en papperskorg i stället för i toaletten.
En annan avloppsbov är fett som spolas ut i köksavloppet. Frityrolja, stekflott och liknande kan ansamlas i rören och täppa till dem, både inom din fastighet och i gemensamma ledningar. Även om varmt smör och margarin är rinnande när det hälls ut, stelnar det i ett senare skede och orsakar stopp. I stället behöver fettet samlas upp och slängas i restavfallet eller lämnas in på återvinningscentral. Vissa kommuner erbjuder miljötrattar som kan användas i köket för att förenkla uppsamlingen.
Tips för att minska den negativa miljöpåverkan i hemmet:
- Ha en papperskorg i badrummet för att du och dina gäster enkelt ska kunna slänga skräpet i stället för att fulspola.
- Ha behållare hemma för till exempel överblivna mediciner, tomma toalettpappersrullar och tomma schampoflaskor.
Förpackningar kan återvinnas och läkemedel som inte ska användas kan lämnas in kostnadsfritt på valfritt apotek. - Häll inte ut kemikalier, färgrester och lösningsmedel i avloppet, utan lämna det på återvinningscentralen.
Även vattenbaserad och miljömärkt färg ska lämnas in. - I köket kan du torka ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den. Om det är mycket olja kan du samla upp den i en
behållare i stället, till exempel en tom mjölkförpackning, och slänga i hushållssoporna eller lämna in i en uppmärkt förpackning
på återvinningscentral. - Leta efter miljömärkning på hygienprodukter, diskmedel och tvättmedel, och köp tandkräm och hudlotion utan mikroplaster.
- Köp miljömärkta textilier, eller leta efter sådana märkningar när du handlar kläder.
Stopp i avlopp och ledningssystem kan förstås uppkomma även om du inte fulspolar. Kontakta din närmaste Bad & Värme för att få hjälp. Vi har stor kunskap i att rensa eller byta ledningar eller avloppsbrunn.